Gruzínský adžabsandal
2 velké lilky
olivový olej
3 velké cibule
4 velké mrkve
6 zelených paprik
1 palice česneku
2 lžíce koření adžika
sůl, pepř
2 lžíce vinného octa
5 velkých masitých rajčat
200 g sýra feta
Lilky nakrájíme na půlcentimetrové plátky, osolíme a necháme 2 hodiny vypotit. Pak osušíme a opečeme na olivovém oleji. V litinovém hrnci osmahneme na trošce oleje cibuli s mrkví (asi 7 minut), přidáme na nudličky nakrájené papriky, nasekané stroužky česneku i opečené lilky, přimícháme adžiku, sůl, pepř a ocet. Navrch poklademe rajčata, přiklopíme poklicí a dáme na 3/4 hodiny zapéct do trouby. Odklopíme, posypeme nadrobenou fetou a zapečeme. Podáváme teplý s pečivem.
Zdroj: Apetit 5/2009