Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dýňový koláč na slano

24. 3. 2019

4 lžíce olivového oleje
500 g cibule
1 malá dýně Hokkaido
1 pórek
100 g másla
200 g hladké mouky (míchám půl na půl se špaldovou moukou)
5 vajec
sůl
150 g čerstvého sýra
200 ml smetany

 

Na dvou lžících oleje necháme změknout cibuli nakrájenou na půlkolečka, zalijeme 200 ml vody a podusíme cca 10 minut. Uvaříme 4 vejce natvrdo. Dýni zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky, promícháme se solí a dvěma lžícemi oleje a pečeme při 200°C 30 minut. Do mísy nakrájíme máslo, přidáme mouku a sůl a prohněteme na drobenku. Přidáme 1 vejce a zpracujeme v těsto, které rozválíme do vymaštěné koláčové formy. Propícháme vidličkou.  Na těsto položíme kruh z pečícího papíru, zatížíme fazolemi (nebo nějakou jinou těžší luštěninou) a pečme při 200 °C 15 minut. Smícháme dušenou cibuli, pečenou dýni, nakrájený pórek, sýr, nasekaná vejce a smetanu. Tuto směs nalijeme na předpečený korpus a pečeme ještě 30 minut.

Zdroj: Kuchařka ze Svatojánu II

 

dynovy_kolac_na_slano.jpg