Cuketový koláč s kozím sýrem
300 g hladké mouky
160 g másla
3 vejce
suché luštěniny na zatížení těsta při pečení
2 menší cukety
1 lžíce olivového oleje
250 g menších rajčat
pepř
125 ml smetany ke šlehání
50 g parmazánu
120 g měkkého kozího sýra
bazalka
4 stroužky česneku
Zpracujeme mouku, špetku soli a 150 g másla do drobenky. Následně přidáme jedno vejce a vypracujeme hladké těsto (v případě potřeby přidáme trochu studené vody). Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice. Vychlazené pak vyválíme na cca 3 mm silný plát a vyložíme jím zbylým máslem vytřenou koláčovou formu. Povrch těsta zakryjeme pečícím papírem, vysypeme luštěninami a pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 15-18 minut. Poté papír odstraníme i s luštěninami a necháme vychladnout. Cukety omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a pečeme v troubě při 200°C asi 15 minut. Mezitím v misce rozmícháme 2 vejce, smetanu, sůl a pepř.
Dno předpečeného korpusu posypeme parmazánem, poklademe polovinou cukety, přidáme 60 g rozdrobeného kozího sýra, půl hrsti bazalky a nasekané stroužky česneku. Poté rozložíme zbytek cuket, bazalku a nakrájená rajčátka. Zalijeme vejci se smetanou. Pečeme v troubě při 180 °C 50 minut dozlatova. Před podáváním dozdobíme čerstvou bazalkou.
Zdroj: Albert 7/8 2025