Chřestový quiche
500 g listového těsta
1 vejce
Na náplň:
100 g anglické slaniny
50 g másla
1 malá cibule
1/2 svazku chřestu
sůl, pepř
350 ml smetany ke šlehání
3 vejce
špetka muškátového oříšku
150 g tvrdého sýra
2 jarní cibulky
Listové těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto po dně propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zatěžkáme luštěninami. Pečeme 12 minut při 220 °C. Sejmeme alobal i s luštěninami, předpečený korpus potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ještě 3 minuty. Necháme vychladnout. V pánvičce opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, aby mírně zkřupla, vyjmeme a odložíme bokem. Přihodíme máslo a opečeme na něm na kolečka nakrájenou cibuli asi 5 minut. Přidáme oloupaný a na asi 5 cm nakrájený chřest, vrátíme do pánve slaninu, polovinu smetany a zakryté dusíme asi 3 minuty. Necháme vychladnout. V misce prošleháme vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli, muškátový oříšek a pepř. Korpus posypeme nastrouhaným sýrem a na kolečka nakrájenými cibulkami, rovnoměrně zalijeme chřestovou směsí a zalijeme ochucenými vejci. Pečeme při 190 °C asi 25 minut.
Zdroj: Apetit 5/2009