Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vepřová roláda se slaninou a jablky

29. 1. 2018

1,5 kg vepřové opečeně v celku a bez kosti
sůl, pepř
4 lžíce meruňkového džemu
1 lžíce hrubozrnné hořčice
na nádivku:
80 g plátků anglické slaniny
2 šalotky
3 stroužky česneku
1-2 červená jablka
2 lžičky lístků tymiánu
2 hrnky nakrájené bagety
75 ml vývaru

 

Na nádivku opečeme slaninu nasucho, vyjmeme a nahrubo nasekáme. Na tuku ze slaniny opečeme nakrájenou šalotku a nasekaný česnek do změknutí. Přidáme na kostky nakrájená jablka, tymián, sůl, pepř a mícháme další 4 minuty, až jablka změknou. Vmícháme nakrájenou bagetu, pokapeme vývarem a půl minuty mícháme. Přendáme do mísy, vmícháme slaninu a necháme vychladnout. Vepřovou pečeni rozkrojíme na 2 cm vysoký plát, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Nádivku rozložíme doprostřed a zabalíme, svážeme provázkem. Pečeme při 190 °C asi 1,5 hodiny přiklopené, občas podlejeme vodou. V rendlíku zahřejeme džem a promícháme ho s hořčicí. Potřeme touto směsí upečenou roládu a necháme ještě 10 minut dopéci odklopené. Podáváme s brambrou kaší a zbytkem meruňkového glazé.

Zdroj: Apetit 1/2016

 

veprova_rolada_se_slaninou_a_jablky.jpg