Žloutkové věnečky
Dávku na korupsy jsem dělala dvojitou. Krém stačil v poměru na jednu várku.
50 g slunečnicového oleje
špetka soli
120 g hladké mouky
3 vejce
na krém:
125 g krupicového cukru
vanilkový pudinkový prášek
500 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
na polevu
citronová šťáva
mletý cukr
Olej a 150 ml vody nalijeme do kastrolku, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. Pak přisypeme mouku a pečlivě mícháme, doku se nezačne přichytávat těsto ke dnu. Těsto necháme za občasného míchání zchladnout. Pak přidáme jedno vejce po druhým a všechny je postupně zašleháme do těsta. Táhlou hmotu dáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem nakreslíme věnečky. Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 35 minut. (troubu neotvíráme!)
Mezitím si uvaříme pudink z mléka , vanilkového prášku a cukru a necháme zchladnout. Smetanu vyšleháme dotuha a pak jemně vmícháme k vychladlému pudinku. Připravíme si rovněž polevu z citronové šťávy a cukru.
Věnečky po vychladnutí rozkrojíme a naplníme připravenou šlehačkovou směsí. Vršek věnečku namočíme v citronové polevě a přiklopíme.
Zdroj: Apetit 4/2010