Jablečný koláč s drobenkou
140g másla
140 g třtinového cukru
2 velká vejce
225 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku
1 lžička perníkového koření
3 lžíce mléka (i více)
500 g jablek
na drobenkou:
50 g ořechů
50 g hladké mouky
25 g tmavého třtinového cukru
25 g másla
Ingredience na drobenku vložíme do robotu, nasekáme nahrubo a dáme zatím stranou. Na těsto vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny a po jednom zašleháme celé vejce. Přisypeme mouku, kypřící prášek a koření, nakonec vlijeme mléko a vmícháme oloupaná a na kostičky nakrájená jablka. Těsto vložíme do pečícím papírem vyložené dortové formy a posypeme drobenkou. Pečeme při 180 °C asi hodinu dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá.
Zdroj: Apetit 2/2014