Dýňový koláč
Na těsto:
300 g mouky hladké
180 g hery
3-4 lžíce studené vody
špetka soli
Na náplň:
450 g nakrájené dýně
400 g neslazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
160 g přírodního cukru
1,5 lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého zázvoru
¼ lžičky mletého muškátu
Na ořechovou krustu:
60 g másla
120 g vlašských ořechů
150 g přírodního cukru
Na těsto vše smícháme a necháme v chladu uležet. Dýni podlijeme trochou vody a dusíme asi 25 minut. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme s ostatními surovinami na náplň. Z odpočatého těsta vyválíme kruh a vyložíme do formy, na těsto položíme pečící papír a vysypeme suchými fazolemi a 10 minut pečeme na 180 °C. Odstraníme fazole a papír a vlijeme dýňovou hmotu a pečeme asi 40 minut. Rozpustíme máslo, přidáme ořechy a cukr. Chvíli povaříme. Hmotu naneseme na vychladlý koláč a krátce zapečeme (grilujeme v troubě ) a podáváme s ušlehanou šlehačkou.
Zdroj: Apetit