Čokoládový kynutý chleba
1 kostka droždí
250 ml vlažné vody
250 g hladké mouky
1 1/2 lžičky soli
250 g špaldové nebo jiné celozrnné mouky
150 g sušených švestek
200 g hořké čokolády
30 g změklého másla
2 hrsti cukru krupice
Droždí rozmícháme v hrnečku se 100 ml vlažné vody a lžičkou cukru. Necháme 5 minut stát. V míse smícháme mouky, sůl a zbytek cukru. Do středu nalijeme vodu s droždím a zpracováváme s moukou, podle potřeby doléváme vodu. Vypracujeme pružné a pevné těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Mezitím nakrájíme švestky a čokoládu nadrobno a spolu s máslem poté zapracujeme do vykynutého těsta. Bochánek vložíme do formy na biskupský chlebíček a necháme ještě půl hodiny kynout. Rozehřejeme troubu na 200 °C a chleba pečeme 45 minut.
Zdroj: Albert magazín 1/2015