Bramborový koláč se žloutkovým krémem
Na těsto:
200 g polohrubé mouky
100 g vařených brambor
100 g másla
50 g cukru moučky
1 žloutek
1/2 sáčku prášku do pečiva
špetka soli
Na žloutkový krém:
4 dl mléka
1 vejce
2 žloutky
1 sáček vanilkového pudinku
2 lžíce cukru
Na drobenku:
50 g másla
50 g cukru moučky
50 g hrubé mouky
Dále:
ovoce
V nádobě v které vaříme obvykle pudink vyšleháme vejce a dva žloutky do pěny, přidáme 2 dl mléka a vaříme do zhoustnutí. Přidáme druhou polovinu mléka ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek a cukr a vaříme vše opět do zhoustnutí. Na válu zpracujeme mouku, nastrouhanou bramboru, máslo, cukr, prášek do pečiva a špetku soli na hladké těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem a těsto na ní rozprostřeme ( okraje do výšky). Na těsto nalijeme žloutkový krém, posypeme ovoce a drobenkou. Pečeme vy vyhřáté troubě na 180 °C asi 30. minut.
Zdroj: Kuchyně