Ořechové řezy
Na těsto:
50 dkg hladké mouky
20 dkg cukru moučky
20 dkg hery
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžičky sody
2 lžíce mléka
Na nádivku:
30 dkg nahrubo nasekaných ořechů
8 dkg cukru krupice
3 lžíce medu
12 dkg másla
Na krém:
1,5 hrnku mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru
20 dkg másla
Cukr, tuk, med a mléko rozpustíme v horké vodní lázni do úplného rozpuštění, poté vmícháme vejce(směs nesmí být příliš horká, aby se v ní vejce neuvařila). Po zchladnutí přidáme mouku se sodou a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme na 2 placky a vložíme do vymazaných plechů nebo na pečící papír. Připravíme nádivku: máslo rozehřejeme na pánvi a vsypeme ostatní suroviny. Ještě vřelé natřeme na jeden plech na syrové těsto. Oba plechy upečeme.
Z mléka, mouky, solamylu a cukrů uvaříme kaši a do vychladlého postupně zašleháme máslo. Upečené korpusy slepíme krémem. Plát s ořechy je nahoře.
Zdroj: Hana Sodomková