Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrácený meruňkový koláč

25. 3. 2016

 

1/2 kg meruňek

2 lžíce cukru krystalu

1 vanilkový cukr

80 g másla nebo hery

100 g cukru moučky

150 g polohrubé mouky

2 vejce

1 dl mléke

1 lžička prášku do pečiva

 

Meruňky rozpůlíme a rozložíme na dno vymazané koláčové formy, ovoce posypeme cukrem krystalem a vanilkovým cukrem. Změklý tuk vyšleháme s polovinou cukru do pěny, potom zašleháme žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko. Z bílku, soli a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta. Nalijeme na meruňky a pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut. Necháme krátce zchladnout a vyklopíme na tác. Podáváme teplé nebo studené s kopečkem zakysané smetany (dobrý je i s kopečkem hutného jogurtu).

 

Zdroj: Překvapení

 

obraceny_merunkovy_kolac.jpg