Vánoční štóla s marcipánem
240 g rozinek
150 g kandovaného ovoce
3 lžíce rumu
1 kvasnice
130 g cukru krupice
150 ml mléka
500 g polohrubé mouky
1 vejce
2 žloutky
200 g másla + na vymazání plechu
1 lžička citrónové kůry
špetka soli
pár kapek vanilkové esence
200 g sekaných oloupaných mandlí
150 g marcipánu
3 PL griotky (rumu)
Rozinky a kandované ovoce zalijeme rumem a necháme asi 2 hodiny odležet.Necháme vzejít kvásek z kvasnic, 1lžíce cukru,1 lžíce mouky a vlažného mléka. Smícháme zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g másla, kůru, sůl, esenci a kvásek. Zpracujeme v těsto a na závěr přidáme kandované ovoce a rozinky v rumu a necháme 40 minut kynout. Marcipán prohněteme s griotkou. Vykynuté těsto vyválíme do dvou obdélníků. Doprostřed položíme souběžně s delší stranou kousky marcipánu a posypeme nasekanými mandlemi. Smotáme do štóly a položíme do máslem vymazaného plechu, kde necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi hodinu dozlatova. Ještě teplé je potřeme zbylým máslem a hodně pocukrujeme. Po vychladnutí pevně zabalíme do alobalu a necháme alespoň tři týdny rozležet.
Zdroj: Apetit