Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční štóla s marcipánem

20. 3. 2016

 

 

240 g rozinek

150 g kandovaného ovoce

3 lžíce rumu

1 kvasnice

130 g  cukru krupice

150 ml mléka

500 g polohrubé mouky

1 vejce

2 žloutky

200 g másla + na vymazání plechu

1 lžička citrónové kůry

špetka soli

pár kapek vanilkové esence

200 g sekaných oloupaných mandlí

150 g marcipánu

3 PL griotky (rumu)

 

 

Rozinky a kandované ovoce zalijeme rumem a necháme asi 2 hodiny odležet.Necháme vzejít kvásek z kvasnic, 1lžíce cukru,1 lžíce mouky a vlažného mléka. Smícháme zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g másla, kůru, sůl, esenci a kvásek. Zpracujeme v těsto a na závěr přidáme kandované ovoce a rozinky v rumu a necháme 40 minut kynout. Marcipán prohněteme s griotkou. Vykynuté těsto vyválíme do dvou obdélníků. Doprostřed položíme souběžně s delší stranou kousky marcipánu a posypeme nasekanými  mandlemi. Smotáme do štóly a položíme do máslem vymazaného plechu, kde necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C  asi hodinu dozlatova. Ještě teplé je potřeme zbylým máslem a hodně pocukrujeme. Po vychladnutí pevně zabalíme do alobalu a necháme alespoň tři týdny rozležet.

 

Zdroj: Apetit

 

stola.jpg