Univerzální těsto
1/4 l vlažného mléka
5 lžic cukru krystalu
1/2 kostky droždí
1/2 kg hladké mouky
špetku soli
3 žloutky
2 dcl oleje
Z mléka, cukru, kvasnic a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku, sůl, žloutky a kvásek promícháme. Výborně to jde ručním hnětačem. Postupně přidáváme olej. Necháme kynout zakryté na teplém místě. Po vykynutí (jakmile zdvojnásobí objem) znovu propracujeme a necháme zase kynout. Pak už zpracováváme klasickým způsobem. Dělala jsem honzovky se třemi náplněmi. S těstem se velmi dobře pracuje.
Pokud chceme těsto použít na ovocný litý koláč, přidáme do kvásku asi o půl deci víc mléka. Na vánočku přidáme asi 2 lžíce mouky.
Zdroj: http://yorga.blog.cz/ - paní Kopecká