Rozpíčky Káji Maříka
Na těsto:
250 ml mléka
70 g rozpuštěného másla nebo hery
80 g cukru krupice
špetka soli
1 vejce
500 g hladké mouky
20 g droždí
Na náplň:
150 g mletého maku
cukr dle chuti
4 lžíce povidel
1 lžička skořice
trochu mléka
Z mléka, droždí, lžičky cukru a mouky necháme vzejít kvásek. Smícháme s ostatními surovinami na těsto a necháme na teplém místě kynout asi hodinu. Vykynuté těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm. Na každé kolečko položíme lžíci náplně. Okraje kolečka potřeme bílkem, přeložíme na poloviny a dobře přitiskneme. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme žloutkem rozmíchaným s lžící mléka a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak pečeme na 200 °C asi 10 minut dozlatova. Vychladlé sypeme cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.
Náplň: Do vařícího mléka (asi 1 dl) vsypeme namletý mák a povaříme na hustou kaši, podle chuti osladíme a okořeníme skořicí. Přidáme povidla.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz