Meruňkový koláč s drobenkou
Na těsto:
30 g droždí
200 g krupicového cukru
500 ml vlažného mléka
500 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
Na drobenku:
75 g másla
75 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 g hrubé mouky
meruňky
Z kvasnic, lžičky cukru, lžičky mouky a 100 ml mléka necháme vzejít kvásek. Smícháme ostatní ingredience na těsto a vlijeme kvásek. Necháme kynout asi hodinu. Po vykynutí vlijeme řídké těsto do máslem vymazaného plechu. Na těsto naskládáme meruňky řeznou stranou nahoru. Posypeme drobenkou a pečeme asi 40 minut na 180 °C.
Těsto jsem dělala z poloviční dávky, na buchtu padla 1 sklenice zavařených meruněk. Těsto je na koláč je sice poněkud tekuté, ale po upečení je krásně vláčné.
Zdroj: Apetit 7/2007