Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křupavé jablečné bochánky

9. 9. 2023

těsto:
10 g čerstvého droždí
20 g cukru
250 g hladké nebo polohrubé mouky
100 g zakysané smetany
50 g mléka
35 g oleje
1 žloutek
2 g soli
náplň:
200 g hrubě strouhaných jablek
šťáva z 1/2 citronu
20 g cukru
na posypání a pomazání:
bílek
6 lžic cukru krupice
1 lžička skořice

 

Do zadělávací mísy rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem a necháme 5 minut stát. Pak přidáme ostatní suroviny. Výsledné těsto má být pružné a minimálně lepivé. Těsto kyne zakryté hodinu. Mezitím si nastrouháme oloupaná jablka a šťávu z nich z velké části vymačkáme, smícháme s citronovou šťávou a cukrem. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů, vytvarujeme z nich kuličky a necháme 5 minut odpočívat, poté je rozplácneme a plníme jablečnou náplní. Zabalíme jako buchty, okraje pořádně smáčkneme k sobě, kuličky skládáme na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů a necháme pod utěrkou kynout 20 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C, před pečením potřeme bílkem smíchaným s trochou vody. Pečeme 20 minut. Ještě horké bochánky opět potřeme bílkem a ihned obalíme z vrchu ve skořicovém cukru.

Zdroj: Terapie těstem

 

 

krupave_jablecne_bochanky.jpg