Koláče z Ivy
500 g polohrubé mouky
250 g Ivy nebo jiného 100% tuku
1 vejce + 1 žloutek
1/4 l mléka
2 kostky droždí
60 g cukru
špetka soli
tvaroh, povidla, drobenka (stejné množství mouky, másla a cukru)
sádlo na potření
Z mouky, nastrouhané Ivy, vajec, mléka, cukru, soli a droždí zaděláme těsto (těsto má mít řidčí konzistenci než je u kynutého pečiva zvyklé; přesto jsem dosypávala trochu mouky - cca 2 lžíce). Těsto posypeme trochou mouky - nedáváme kynout a připravíme si tvarohovou náplň s hrozinkami, povidla a drobenku (tak jak jsme zvyklí). Z těsta vykrajujeme malé kousky, utvoříme placičky, které plníme tvarohovou nádivkou, zabalený koláček pak klademe na pečícím papírem vyložený plech dále od sebe. Prostředek koláče zploštíme a naplníme povidly, potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme drobenkou. Pečeme při 200 °C do zlatova. Po upečení hned znovu potřeme sádlem.
Zdroj: Alena Látalová