Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holasecké koblihy

14. 2. 2016

 

1/2 kg hladké mouky

1/4 litru mléka

30 g kvasnic

50 g cukru moučky

3 vanilkový cukry

6 žloutků

60 g másla

4 lžíce rumu

citronová kůra

špetka soli

sádlo na smažení

cukr na obalování

 

Zaděláme kvásek z mléka, kvasnic, lžičky cukru a lžičky mouky. Mezitím utřeme žloutky, máslo a moučkový cukr s jedním vanilkovým cukrem. Přidáme mouku, sůl, kvásek, rum a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. vyválíme na placku vysokou asi půl centimetru a vykrajujeme kolečka v průměru asi 3 centimetry. Kolečka klademe na pomoučené prkénko a necháme pod utěrkou ještě půl hodiny kynout. Smažíme v železném hrnci na sádle. Po vhození koblih do sádla přikryjeme hrnec poklicí, po chvíli víko odstraníme a koblížky otočíme. Po usmažení vyndáme na ubrousek okapat. Ještě teplé obalujeme v cukru smíchaném s dvěma vanilkovými cukry.

 

Zdroj: Alena Teplá

 

holasecke_koblihy.jpg