Holasecké koblihy
1/2 kg hladké mouky
1/4 litru mléka
30 g kvasnic
50 g cukru moučky
3 vanilkový cukry
6 žloutků
60 g másla
4 lžíce rumu
citronová kůra
špetka soli
sádlo na smažení
cukr na obalování
Zaděláme kvásek z mléka, kvasnic, lžičky cukru a lžičky mouky. Mezitím utřeme žloutky, máslo a moučkový cukr s jedním vanilkovým cukrem. Přidáme mouku, sůl, kvásek, rum a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. vyválíme na placku vysokou asi půl centimetru a vykrajujeme kolečka v průměru asi 3 centimetry. Kolečka klademe na pomoučené prkénko a necháme pod utěrkou ještě půl hodiny kynout. Smažíme v železném hrnci na sádle. Po vhození koblih do sádla přikryjeme hrnec poklicí, po chvíli víko odstraníme a koblížky otočíme. Po usmažení vyndáme na ubrousek okapat. Ještě teplé obalujeme v cukru smíchaném s dvěma vanilkovými cukry.
Zdroj: Alena Teplá