Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hadí koláč

3. 10. 2018

Na těsto:
400 g hladké mouky
špetka soli
100 g másla
1/2 kostky droždí
150 ml vlažného mléka
1 vejce + 1 žloutek
50 g cukru
náplň:
150 g mletého maku
150 ml mléka
2 lžíce povidel
2 lžíce rumu
cca 25 kusů švestek
cukr krystal na posypání

 

Zaděláme kvásek z vlažného mléka, kvasnic, lžičky cukru a lžičky mouky. Po vzejití kvásku přidáme ostatní ingredience na těsto, zaděláme a necháme kynout hodinu. Mezitím si uvaříme makovou nádivku. Zalijeme mák horkým mlékem a necháme vychladnout, poté do něj vmícháme povidla a rum. Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku cca 30 x 40 cm a rozdělíme na tři části. doprostřed každé části naneseme náplň a smotáme do roládky. Tyto hady pak namotáme do máslem vymazané koláčové formy za sebe do tvaru spirály. Necháme mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat rozpůlené švestky. Těsto potřeme rozpuštěným máslem, proložíme švestkami a posypeme krupicovým cukrem (můžeme ještě posypat mandlovými lupínky).
Pečeme dozlatova při 180 °C 40 minut až hodinu.

Zdroj: Apetit 10/2014

 

hadi_kolac.jpg