Estonský kringel
600 g hladké mouky
40 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
250 ml mléka
špetka soli
2 žloutky
50 g másla
náplň:
100 g másla
10 lži krupicového cukr
3 lžičky mleté skořice
1 vejce
Z mléka, cukru, lžičky mouky a droždí necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme sůl, žloutky a rozehřáté vlažné máslo a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Mezitím si utřeme máslo s cukrem a skořicí na náplň. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru velkého obdélníku. Celý s výjimkou 2 cm širokého okraje potřeme skořicovým máslem a zarolujeme do tenké rolády. Ostrým nožem rozkrojíme roládu po délce - jeden konec nedokrojíme. Oba prameny obrátíme řeznými plochami nahoru, spirálovitě propleteme a cop stočíme na plech s papírem do tvaru věnce. Zapleteme do sebe i konce, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °c asi 20 minut.
Obrázek správného postupu je například na této stránce: www.mamincinyrecepty.cz
Zdroj: Knihovnička receptů 6/2013