Jdi na obsah Jdi na menu
 


Estonský kringel

19. 3. 2014

 

600 g hladké mouky

40 g droždí

1 lžíce krupicového cukru

250 ml mléka

špetka soli

2 žloutky

50 g másla

náplň:

100 g másla

10 lži krupicového cukr

3 lžičky mleté skořice

1 vejce

 

Z mléka, cukru, lžičky mouky a droždí necháme vzejít kvásek. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme sůl, žloutky a rozehřáté vlažné máslo a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Mezitím si utřeme máslo s cukrem a skořicí na náplň. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru velkého obdélníku. Celý s výjimkou 2 cm širokého okraje potřeme skořicovým máslem a zarolujeme do tenké rolády. Ostrým nožem rozkrojíme roládu po délce - jeden konec nedokrojíme. Oba prameny obrátíme řeznými plochami nahoru, spirálovitě propleteme a cop stočíme na plech s papírem do tvaru věnce. Zapleteme do sebe i konce, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °c asi 20 minut.

Obrázek správného postupu je například na této stránce: www.mamincinyrecepty.cz

 

Zdroj: Knihovnička receptů 6/2013

 

estonsky_kringel.jpg