Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borůvkové koláče

20. 3. 2016

 

500 g hladké mouky

250 g mléka

35 g droždí

115 g másla

2 žloutky

75 g krupicového cukru

kůra z ½ citrónu

5 g soli

vanilkový cukr

mandle

1 l borůvek

100 g másla

200 g krupicového cukru

200 g hrubé mouky

máslo + rum + cukr

 

Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru utvoříme kvásek. Smícháme s moukou, solí, mlékem, máslem, cukrem, žloutky a kůrou, zpracujeme, nenecháváme kynout a rozdělíme na kuličky. Na plech vyložený pečícím papírem vytlačíme z kuliček silnější koláčky se zvýšeným okrajem. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč poklademe borůvky a drobenkou, okraje můžeme posypat mandlemi a necháme kynout na plechu asi půl hodiny. Pečeme na 170°C asi 20 minut do zlatova. Ještě horké koláčky pokapeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a cukrem.Pocukrujeme.

Můžeme také dát pod ovoce ochucený tvaroh, koláčky tak budou vláčnější. 

 

Zdroj:  Apetit

 

boruvkove_kolace_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

boruvkove_kolace_2.jpg