Kapučínový dort
Na korpus:
280 g hladké mouky
170 g másla
50 g krupicového cukru
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka soli
Na čokoládovou vrstvu:
200 ml šlehačky
240 g hořké čokolády
50 ml rumu
Na tvarohovou vrstvu:
3 plnotučné tvarohy
100 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
40 g solamylu
2 lžíce rumu
3 lžíce espresa
1 lžíce medu
3 vejce pokojové teploty
Na polevu:
280 g husté zakysané smetany
40 g cukru krystalu
Na čokoládovou vrstvu přivedeme k varu smetanu, odstavíme, přidáme čokoládu a alkohol.Zatímco čokoláda stydne, Připravíme drobenkovou směs na podklad. Smícháme mouku,sůl, změklé máslo, cukr a muškátový oříšek.Směs nasypeme do kulaté formy o průměru 24 cm. Vymačkáme dohladka i okraje. Na korpus vylijeme vychladlou čokoládu a dáme na 30 minut do mrazáku. Rozpustíme kávu s 1 PL horké vody, přidáme rum a med. Ušleháme tvaroh s cukry, solamylem a kávou. Vyšleháme vejce a nalijeme na čokoládovou vrstvu. Pečeme zhruba hodinu na 150 °C, vyjmeme z trouby a necháme 25 minut chladnout, rozetřeme na povrch zakysanou smetanu s cukrem a pečeme ještě 10 minut. Koláč necháme vychladnout a pak přendáme do lednice. Necháme minimálně přes noc uležet.
Zdroj: Apetit