Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dort s jogurtovo-vinným krémem

18. 3. 2016

 

Na těsto:

4 vejce

200 g cukru

1 vanilkový cukr

150 g mouky polohrubé

60 g škrobu

1 lžička propeče

 

Na náplň:

Marmeláda

2 želatiny

25 g škrobu

450 ml bílého vína

85 g cukru

3 žloutky

šťáva z 1 citrónu

500 ml šlehačky

150 g jogurtu tučného

sekané pistácie

 

Vejce šleháme s 8 lžícemi horké vody asi 1 minutu, přidáme ostatní suroviny na těsto. Na pečícím papírem vyložený plech natřeme asi ¾ dávky tohoto těsta, pečeme na 200 °C 10 – 15 minut, zbytek těsta natřeme do peč. papírem vyložené dortové formy a pečeme 15 – 20 minut.Piškot na plechu překlopíme na pocukrovanou utěrku, ihned   stáhneme papíru, potřeme marmeládou a smotáme do rolády. Korpus z dortové formy vyklopíme a také hned sundáme papír. Studenou roládu nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do pečícím papírem vyložené dortové formy.Na náplň necháme 10 minut nabobtnat 1 želatinu ve 3 lžících studené vody. Mezitím v hrnci smícháme škrob, 200 ml vína, přidáme 60 g cukru, žloutky a citrónovou šťávu a za stálého míchání zahříváme. Želatinu připravíme dle návodu a smícháme s vinným krémem, zchladíme. Jakmile začne krém želírovat přidáme našlehanou smetanu a jogurt. Krém rozetřeme na naskládané piškotové roládky a přiklopíme kulatým piškotovým korpusem, dobře přitlačíme a  uložíme do chladna na ztuhnutí. Po vychlazení dort uvolníme z formy, vyklopíme na podnos a okraj formy opět nasadíme. Připravíme želatinu dle návodu s 25 g cukru,  250 g vína a po lžících polevu přeneseme na dort. Okraj dortu ozdobíme sekanými pistáciemi.

 

dort_jogvin_krem.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dort_jogvin_krem1.jpg