Dort s jogurtovo-vinným krémem
Na těsto:
4 vejce
200 g cukru
1 vanilkový cukr
150 g mouky polohrubé
60 g škrobu
1 lžička propeče
Na náplň:
Marmeláda
2 želatiny
25 g škrobu
450 ml bílého vína
85 g cukru
3 žloutky
šťáva z 1 citrónu
500 ml šlehačky
150 g jogurtu tučného
sekané pistácie
Vejce šleháme s 8 lžícemi horké vody asi 1 minutu, přidáme ostatní suroviny na těsto. Na pečícím papírem vyložený plech natřeme asi ¾ dávky tohoto těsta, pečeme na 200 °C 10 – 15 minut, zbytek těsta natřeme do peč. papírem vyložené dortové formy a pečeme 15 – 20 minut.Piškot na plechu překlopíme na pocukrovanou utěrku, ihned stáhneme papíru, potřeme marmeládou a smotáme do rolády. Korpus z dortové formy vyklopíme a také hned sundáme papír. Studenou roládu nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do pečícím papírem vyložené dortové formy.Na náplň necháme 10 minut nabobtnat 1 želatinu ve 3 lžících studené vody. Mezitím v hrnci smícháme škrob, 200 ml vína, přidáme 60 g cukru, žloutky a citrónovou šťávu a za stálého míchání zahříváme. Želatinu připravíme dle návodu a smícháme s vinným krémem, zchladíme. Jakmile začne krém želírovat přidáme našlehanou smetanu a jogurt. Krém rozetřeme na naskládané piškotové roládky a přiklopíme kulatým piškotovým korpusem, dobře přitlačíme a uložíme do chladna na ztuhnutí. Po vychlazení dort uvolníme z formy, vyklopíme na podnos a okraj formy opět nasadíme. Připravíme želatinu dle návodu s 25 g cukru, 250 g vína a po lžících polevu přeneseme na dort. Okraj dortu ozdobíme sekanými pistáciemi.