Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dort s čokoládou a jahodami

9. 9. 2023

400 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
230 g másla + na vymazání
300 g krupicového cukru
4 vejce
355 ml podmáslí
2 lžičky vanilkového extraktu
300 g tmavé čokolády
1 kg jahod
na krém:
700 ml smetany ke šlehání
3 - 4 lžíce cukru moučky
2 lžičky vanilkové pasty nebo pár kapek extraktu
250 g mascarpone

 

V míse promícháme mouku s práškem do pečiva. V jiné utřeme máslo do světlé pěny, postupně za stálého míchání přisypáváme cukr a poté po jednom vmícháme vejce. Po třetinách vmícháme střídavě mouku a podmáslí. Nakonec vmícháme vanilku a hotové těsto rozdělíme na tři části, které postupně upečeme v dortových formách o průměru 20 cm při 180 °C. Pečeme asi 20 - 25 minut, provedeme test špejlí.

Na krém vlijeme 500 ml smetany do mísy, přidáme cukr, vanilku a ušleháme dotuha. Bokem prošleháme mascarpone a opatrně vmícháme do šlehačky. Zbylou smetanu zahřejeme těsně pod bod varu, odstavíme, vsypeme čokoládu a mícháme dokud se nerozpustí.

Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky nebo plátky. Z velkých jahod seřízneme špičky tak, aby byly všechny jahody stejně vysoké (zhruba 2-3cm). Na tác postavíme jeden upečený korpus, potřeme ho zchladlou čokoládou, naneseme šlehačku, doprostřed a po obvodu zapíchneme seříznuté jahody (podrží váhu dortu) a posypeme jahodami. Přiklopíme dalším korpusem, opakujeme postup a pokračujeme tak, abychom zakončili vrstvou čokolády, šlehačky a jahod.

Zdroj: Apetit 6/2016

 

dort_s_cokoladou_a_jahodami.jpg