Velká jogurtová bábovka
250 g tuku
330 g krupicového cukru
6 vajec
2 lžičky strouhané citronové kůry
420 g řeckého bílého jogurtu (nebo Hollandia)
450 g hladké mouky
2 sáčky prášku do pečiva
špetka soli
na polevu
75 g hustého bílého jogurtu
2 lžičky citronové šťávy
170 g cukru moučky
Vyšleháme tuk s cukrem do pěny, do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky, pak citronovou kůru a nakonec přimícháme jogurt. Lehce zpracujeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a stěrkou zamícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Upečenost bábovky zkoušíme špejlí. Mezitím promícháme všechny přísady na polevu. Bábovku vytáhneme z trouby, vyklopíme ji a ještě teplou polijeme polevou. Můžeme posypat pistáciemi.
Zdroj: Apetit5/2014