Pomerančová bábovka
185 g másla
0,75 hrnku cukru krupice
1 hrnek mletých mandlí
4 vejce
1 lžička mandlového aroma
kůra z jednoho pomeranče
1 hrnek hladké mouky
1 prášek do pečiva
0,5 hrnku pomerančové šťávy
Poleva:
0,5 hrnku pomerančové šťávy
2 lžíce cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přišleháme žloutky, pomerančovou šťávu, kůru, aroma a strouhané mandle. Smícháme mouku s práškem do pečiva a přimícháme. Nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 °C asi 50 minut. Mezitím svaříme v rendlíku pomerančovou šťávu s citronovou šťávou a cukrem, nakonec přilijeme rum. Upečenou bábovku necháme ve formě, ještě horkou propícháme špejlí a zvolna ji polijeme připraveným sirupem, aby se vsákl. Napuštěnou bábovku necháme ve formě vychladnout a až poté ji vyklopíme.
Zdroj: Knihovnička receptů