Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maková bábovka z kynutého těsta

16. 3. 2016

 

350 g polohrubé mouky

100 g másla

50 g moučkového cukru

1 žloutek

20 g droždí

1 vanilkový cukr

0,8 dl mléka

špetka strouhané citrónové kůry

špetka soli

Náplň:

120 g moučkového cukru

160 g mletého maku

2 lžíce rumu

2 dl mléka

špetka strouhané citrónové kůry

špetka mleté skořice

špetka soli

 

Z kvasnic, cukru a lžíce  mouky necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, žloutek, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, kůru a sůl, přilijeme kvásek a vypracujeme nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout. Mléko smícháme s cukrem a přivedeme k varu, přisypeme mák a krátce povaříme. Směs odstavíme z ohně a dochutíme rumem, skořicí, kůrou a solí. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, rozetřeme na něj makovou nádivku, stočíme a vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.Necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem. Pečeme asi 40 minut na 160 °C. Hotovou bábovku necháme chvíli ve formě chladnout.

 

Zdroj: Delikatesy