Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomalu pečená jehněčí kýta

13. 5. 2019

2 kg salátových brambor
3 cibule
svazek tymiánu a rozmarýnu
1 jehněčí kýta
1 palice česneku
600 ml drůbežího vývaru
80 g másla
na přílohu (hrášek)
300 g hrášku
50 g másla
sůl, pepř
na přílohu velikonoční muffin:
4 rohlíky
3 vejce
hrst čerstvých kopřiv (nebo listového špenátu)
sůl, pepř
6 plátků anglické slaniny
75 g másla
mléko na zvlhčení rohlíků

 

Brambory i se slupkou nakrájíme na plátky, smícháme s nakrájenou cibulí taktéž na plátky a tymiánovými lístky, osolíme, opepříme a rozložíme do pekáče. Jehněčí kýtu prošpikujeme kousky másla, rozmarýnem a oloupanými stroužky česneku. Maso osolíme a opepříme a položíme ho do pekáče na brambory, podlijeme částí vývaru a poklademe zbývajícím máslem. Pečme 6-7 hodin při 130 °C  pod poklicí, dle potřeby podléváme zbylým vývarem (pekli jsme 4 hodiny jeden den a druhý den další 3 hodiny, dokud nebylo maso dostatečně měkké).

Hrášek na pánvičce krátce zahřejeme s máslem, solí a pepřem.

Na muffiny nakrájíme rohlíky na kolečka, zalijeme mlékem. Vyšleháme žloutky s másle a solí a přidáme k rohlíkům, taktéž nakrájenou slaninu a kopřivy, opepříme a vše řádně promícháme. Nakonec vmícháme sníh vyšlehaný z bílků. Směs vkládáme do muffinových košíčků a pečeme v troubě při 180 °C cca 15 minut.

 

Zdroj: Apetit 4/2015

 

pomalu_pecena_jehneci_kyta.jpg