Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jehněčí klobásky

24. 12. 2016

 

Kalkulace na 20 kg masa
12 kg jehněčího masa
8 kg vepřového bůčku
400 g soli
400 g oloupaného utřeného česneku

 

Maso nakrájíme na větší kousky, promícháme se solí a česnekem. Dáme uležet do lednice na cca 5 dní, při teplotě okolo nuly.
5 kg nejlibovějšího jehněčího pomeleme na šajbě 3. Zbytek na šajbě 10.

Přidáme:
4 polévkové lžíce mletého pepře (cca 25 g)
40 g sladké papriky (1 sáček)
25 g pálivé papriky (1 sáček)
3 polévkové lžíce drceného kmínu

Vše řádně a dlouho promícháme s přidáváním ledové vody (cca 3,5 l).
Kousek směsi osmahneme naprudko na pánvičce a zkusíme jak se nám to povedlo, popř. dochutíme směs a řádně znovu promícháme.
Necháme cca 30 min uležet.

Zatopíme v udírně.

Připravíme si rozmražená vepřová střeva a řádně je propereme.
Hotovou a uleženou směs narazíme do střev. (Průběžně topíme v udírně do stále teploty 80 stupňů).
Do vyhřáté udírny vložíme klobásy zavěšené na tyčkách.

jehneci_klobasy_1.jpg


 

 

 

 

 

 

První hodinu udíme na teplotu 70-75 o C. Další 3 hodiny okolo 60 o C (poslední hodinu můžeme zvýšit na 70 o C).
Klobásky vyjmeme z udírny a necháme v chladné místnosti.

jehneci_klobasy_2.jpg

 

 


 

 

Můžeme začít zkoušet úspěšnost :-)

jehneci_klobasy_3.jpg

 

 



 

 

Zdroj: náš rodinný recept