Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gratinované bramobry II

7. 11. 2011

 

500 ml smetany ke šlehání

500 ml mléka

3 stroužky česneku

1,5 kg brambor

150 g ementálu

sůl

 

Brambory oloupeme a nakrájíme na tři milimetrové plátky.  Do hrnce nalijeme smetanu a mléko, vhodíme tři stroužky česneku a přivedeme k varu. Přidáme brambory a necháme  5 minut probublávat. Děrovanou naběračkou vyjmeme brambory z mléka a polovinu naskládáme do zapékací mísy a zasypeme polovinou sýra. Přidáme druhou polovinu brambor. Z mléka a smetany vyndáme česnek, osolíme a zalijeme brambory tak, aby tekutina dosáhla k poslední vrstvě, ale brambory neplavaly. Navrch posypeme zbytkem sýru. Pečeme asi hodinu při 190 °C.

 

Zdroj: Albert záři 2011

 

gratinovane_brambory2.jpg