Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lotrinský quiche s chřestem

20. 5. 2012

 

Na těsto:

175 g hladké mouky

100 g studeného másla

1 žloutek

špetka soli

4 lžíce studené vody

 

Na náplň:

200 g slaniny

100 g ementálu

200 g zeleného chřestu

200 ml créme fraiche nebo husté zakysané smetany

200 ml smetany ke šlehání

3 vejce

sůl, pepř

muškátový oříšek

 

Suroviny na těsto rychle zpracujeme. Těsto vyválíme na pomoučeném válu do tenka, namotáme ho na váleček a přeneseme do koláčové formy, těsto propícháme vidličkou a dáme na chvíli do lednice. Na těsto položíme pečící papír a vysypeme na něj hrst fazolí na zatížení. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Potom odděláme pečící papír i s fazolemi a pečeme dalších 5 minut. Mezitím si připravíme náplň. Slaninu opékáme asi minutu v pánvi a vypečený tuk slijeme, ještě chvíli opékáme, aby slanina začala hnědnout. 3/4 sýru nakrájíme na kostičky, zbytek nastrouháme. Chřest povaříme 5 minut v osolené vodě, pak zcedíme a zchladíme ve studené vodě. Nakrájený sýr a slaninu nasypeme na upečený korpus.  V misce smícháme créme fraiche se smetanou a prošlehanými vejci. Osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. Směsí přelijeme slaninu a sýr ve formě, povrch ozdobíme chřestem a posypeme strouhaným sýrem. Teplotu v troubě snížíme na 190 °C a pečeme asi 25 minut.

 

Zdroj: Kuchařka Deník Dity P.

 

lotrinsky_kolac_s_chrestem.jpg