Lotrinský quiche s chřestem
Na těsto:
175 g hladké mouky
100 g studeného másla
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Na náplň:
200 g slaniny
100 g ementálu
200 g zeleného chřestu
200 ml créme fraiche nebo husté zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce
sůl, pepř
muškátový oříšek
Suroviny na těsto rychle zpracujeme. Těsto vyválíme na pomoučeném válu do tenka, namotáme ho na váleček a přeneseme do koláčové formy, těsto propícháme vidličkou a dáme na chvíli do lednice. Na těsto položíme pečící papír a vysypeme na něj hrst fazolí na zatížení. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Potom odděláme pečící papír i s fazolemi a pečeme dalších 5 minut. Mezitím si připravíme náplň. Slaninu opékáme asi minutu v pánvi a vypečený tuk slijeme, ještě chvíli opékáme, aby slanina začala hnědnout. 3/4 sýru nakrájíme na kostičky, zbytek nastrouháme. Chřest povaříme 5 minut v osolené vodě, pak zcedíme a zchladíme ve studené vodě. Nakrájený sýr a slaninu nasypeme na upečený korpus. V misce smícháme créme fraiche se smetanou a prošlehanými vejci. Osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. Směsí přelijeme slaninu a sýr ve formě, povrch ozdobíme chřestem a posypeme strouhaným sýrem. Teplotu v troubě snížíme na 190 °C a pečeme asi 25 minut.
Zdroj: Kuchařka Deník Dity P.