Sekaná s mrkví a řapíkatým celerem
2 lžíce oleje
1 cibule
150 ml piva
2 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
120 g světlé bagety, rohlíku nebo toustového chleba
200 ml mléka
500 g mletého vepřového masa
500 g mletého hovězího masa
2 vejce
3 stroužky česneku
1 lžíce worcesterské omáčky
hrst nasekané petrželky
majoránka
sůl, pepř
150 g anglické slaniny (dlouhé proužky)
Na oleji opečeme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer doměkka (asi 5 minut). Zalijeme pivem a vaříme ještě asi 6 minut, až se tekutina téměř vyvaří. Dáme do mísy a necháme vychladnout. Nakrájíme housku na kostičky, zalijeme mlékem a necháme 5 minut nasáknout. Pak lehce vymačkáme a přendáme k zeleninovému základu. Přidáme maso, vejce, drcený česnek, worcester, petrželku, majoránku, osolíme a opepříme. Pořádně promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem a zformujeme na něm šišku sekané. Poklademe plátky slaniny a pečeme asi 45 -55 minut dozlatova při 190 °C.
Zdroj: Apetit 10/2013