Sekaná s houbami
olej
1 cibule
1/2 hrnku mrkve
1/2 hrnku podušených hub
150 ml červeného nebo bílého vína
120 g housky
250 ml mléka
1 kg mletého masa
2 vejce
1 lžíce worcesterové omáčky
2 lžíce sušených hříbků
1 lžíce tymiánu
sůl, pepř
(150 g sušené slaniny)
Sušené hříbky zalijeme vroucí vodou a po 30 minutách vymačkáme a nakrájíme.
Na oleji opečeme nakrájenou cibuli, mrkev a podušené houby (asi 5 minut), zalijeme vínem a vaříme 6-8 minut, až se tekutina téměř vyvaří. Necháme vychladnout
Housku nebo toustový chléb nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Necháme asi 10 minut namočené.
V míse smícháme maso,vymačkanou housku,cibulovo-zeleninový základ, vejce, worcester, hříbky, tymián, sůl a pepř.
Na plech vyložený pečícím papírem zformujeme šišku sekané, můžeme poklást plátky slaniny a pečeme při 190 °C dozlatova asi 45-55 minut.
Zdroj: Apetit 10/2013