Sekaná pečeně po středomořsku
600 g mletého masa
2 rohlíky
1 červená paprika
1 žlutá paprika
200 g balkánského sýra
1 cibule
petrželová nať
2 vejce
1 lžíce hořčice
50 g sezamového semínka
sůl, pepř, mletá paprika
2 lžíce strouhánky
1 kg brambor
4 snítky rozmarýnu
2 lžíce oleje
Papriky rozkrojíme napůl, vyndáme semínka a bílá žebra. Položíme řeznou stranou na pečícím papírem vyložený plech a pečeme přikryté alobalem asi 20 minut na 200 °C. Necháme vychladnout, odstraníme slupku a nakrájíme na kostičky. Sezam opražíme na suché pánvi dozlatova.
Rohlíky natrháme a zalijeme studenou vodou - necháme chvíli máčet. Smícháme maso, vymačkané rohlíky, na jemno nakrájenou cibuli, petrželku, papriku, vejce, hořčici a důkladně zpracujeme. Osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, nakonec přidáme na kostičky pokrájený balkánský sýr, dle potřeby zahustíme strouhánkou.
Alobal potřeme máslem a posypeme opraženými sezamovými semínky, položíme šišku sekané a zabalíme. Pečeme na plechu v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Mezitím připravíme brambory - oloupeme a nakrájíme je na klínky, osolíme, opepříme a zaprášíme paprikou, posypeme také lístky rozmarýnu. Brambory rozložíme kolem sekané a pečeme dalších 25 minut, pak vyndáme z trouby, alobal rozevřeme, roztáhneme do stran, aby zakryl brambory a dopékáme ještě asi 20 minut.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz