Masové koule s játry a cibulovou omáčkou
olej
500 g vepřového plecka - mletého
300 g jater
170 g toustového chleba
1 menší cibule
bazalka
1/2 lžičky muškátového květu
sůl, pepř
Na omáčku:
2 cibule
1 lžíce oleje
2 lžičky hnědého cukru
1 lžíce vinného octa (nebo balzamika)
3 lžíce hladké mouky
850 ml hovězího vývaru
petrželka
Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na oleji. Smícháme mleté maso, nadrobno nakrájená játra, nadrobený chleba, bazalku, osmaženou cibulku, muškát, sůl a pepř. Ze směsi tvoříme větší kuličky a skládáme je do pekáčku vymazaného olejem. Na omáčku opečme na oleji nakrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme cukr a necháme za stálého míchání zkaramelizovat, vlijeme ocet. Mouku prošleháme s pár lžícemi vody a spolu s vývarem přilijeme k cibulce. Za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku vlijeme k masovým koulím, zakryjeme pekáček alobalem a hodinu pečme při 160 °C . Podáváme s bramborovou kaší.
Zdroj: Apetit 4/2014