Čočkový hrnec s klobáskami a vínem
300 g čočky (nejlépe červené)
4 klobásky
1 lžíce oleje
2 cibule
3 řapíky celeru
2 stroužky česneku
1 červená paprika
tymián
1 bobkový list
3 velká rajčata
4 lžíce rajčatového pyré
200 ml červeného vína
Použijeme-li hnědou čočku, namočíme ji přes noc do studené vody. Klobásky nakrájíme a opečeme nasucho. Vyjmeme je a na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, řapíkatý celer a nasekaný česnek. Přidáme na kostky nakrájenou papriku, tymián, bobkový list, oloupaná rajčata a pyré. Povaříme 5 minut. Vsypeme čočku, přilijeme víno a asi 400 ml vody. Navrch rozložíme klobásky, zakryjeme poklicí a pečeme v troubě 40 minut.
Zdroj: Apetit 6/2011