Tvarohová žemlovka z vánočky
0,5 l mléka
2 žloutky
2 lžíce cukru
2 lžíce rozehřátého másla
1 vánočka
máslo a strouhánka na vymazání a vysypání zapékací mísy
Nádivka:
30 g másla
30 g cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citrónu
1 tvaroh
20 g mandlí
50 g rozinek
V mléce rozmícháme mléko se žloutky, cukrem a rozehřátým ne však horkým máslem. Vánočku nakrájíme na plátky a navlhčíme v mléčné směsi. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhánkou. Na dno naskládáme navlhčenou vánočku na ni naneseme tvarohovou směs a na ni zase navlhčenou vánočku. Zakápneme ještě rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě 45 minut na 180 °C.
Tvarohová směs: Máslo smícháme s cukrem. Přidáme žloutek, kůru, vanilkový cukr, tvaroh nastrouhané nebo nasekané mandle, rozinky spařené v horké vodě. Z bílků našleháme tuhý sníh a přimícháme do směsi.
Zdroj: Chef Gurmán