Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvarohová žemlovka z vánočky

10. 2. 2016

 

0,5 l mléka

2 žloutky

2 lžíce cukru

2 lžíce rozehřátého másla

1 vánočka

máslo a strouhánka na vymazání a vysypání zapékací mísy

 

Nádivka:

30 g másla

30 g cukru

1 vejce

1 vanilkový cukr

kůra z 1/2 citrónu

1 tvaroh

20 g mandlí

50 g rozinek

 

V mléce rozmícháme mléko se žloutky, cukrem a rozehřátým ne však horkým máslem. Vánočku nakrájíme na plátky a navlhčíme v mléčné směsi. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhánkou. Na dno naskládáme navlhčenou vánočku na ni naneseme tvarohovou směs a na ni zase navlhčenou vánočku. Zakápneme ještě rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě 45 minut na 180 °C.

Tvarohová směs: Máslo smícháme s cukrem. Přidáme žloutek, kůru, vanilkový cukr, tvaroh nastrouhané nebo nasekané mandle, rozinky spařené v horké vodě. Z bílků našleháme tuhý sníh a přimícháme do směsi.

 

Zdroj: Chef Gurmán

 

tvarohova_zemlovka1.jpg       tvarohova_zemlovka2.jpg