Krupicový nákyp s meruňkami
3/4 l mléka
17,5 dkg krupice
špetka soli
1 citron
4 vejce
5 dkg másla
1 vanilkový cukr
4 lžíce cukru moučky
1/2 kg čerstvých meruněk nebo 1 sklenice kompotovaných
5 dkg mandlových lupínků
Svaříme mléko se solí a za stálého míchání přisypáváme krupici. Uvaříme hustou kaši. Máslo vyšleháme do pěny s 2 lžícemi mouky a všleháme jeden žloutek po druhém, přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru. Vmícháme do prochladlé kaše, podle chuti dolijeme citronovou šťávu. Z bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zamícháme do krupicové hmoty. Zapékací nádobu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, nalijeme do ní polovinu krupicového těsta, poklademe meruňkami a na ně zbytek těsta. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
Zdroj: Soňa Pelikánová