Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krupicový nákyp s meruňkami

15. 2. 2012

 

3/4 l  mléka

17,5 dkg krupice

špetka soli

1 citron

4 vejce

5 dkg másla

1 vanilkový cukr

4 lžíce cukru moučky

1/2 kg čerstvých meruněk nebo 1 sklenice kompotovaných

5 dkg mandlových lupínků

 

Svaříme mléko se solí a za stálého míchání přisypáváme krupici. Uvaříme hustou kaši. Máslo vyšleháme do pěny s 2 lžícemi mouky a všleháme jeden žloutek po druhém, přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru. Vmícháme do prochladlé kaše, podle chuti dolijeme citronovou šťávu. Z bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zamícháme do krupicové hmoty. Zapékací nádobu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, nalijeme do ní polovinu krupicového těsta, poklademe meruňkami a na ně zbytek těsta. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova.

 

Zdroj: Soňa Pelikánová

 

krupicovy_nakyp.jpg