Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dukátové buchtičky se šódó

9. 2. 2016

 

Na buchtičky:

300 g hladké mouky

180 g hrubé mouky

100 g krupicového cukru

100 ml oleje

2 menší vejce

špetka soli

1 balíček vanilkového cukru

kůra z 1 citronu

30 g droždí

200 – 250 ml mléka

rozpuštěné máslo na potírání buchtiček

 

Buchtičky můžeme naplnit nádivkou:

250 g měkkého tvarohu

50 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

100 ml šlehačky

kůra z poloviny citronu

100 g namletých loupaných mandlí

 

Na šódo:

1 l mléka

2 vanilkové lusky

2 balíčky vanilkového cukru

50 g cukru krystalu

8 žloutků

100 ml rumu (nemusí být)

 

Ze dvou lžic mouky, 100 ml mléka, kvasnic a cukru necháme vzejít kvásek. Zpracujeme těsto na buchty a dáme 45 minut kynout do tepla. Z vykynutého těsta tvarujeme malé buchtičky, které můžeme naplnit náplní. Při skládání do pekáčku každou buchtičku řádně potřeme v rozpuštěném máslu. Pečeme dozlatova 25 minut na 160 °C. Na šódo smícháme mléko s vanilkovým a krystalovým cukrem a zahřejeme těsně pod bod varu. Přidáme žloutky za stálého míchání a zahříváme tak dlouho, až krém zhoustne. Pak přimícháme zrnka z vanilkových lusků a rum. Pozor krém nevařit, vajíčka by se srazila. Je lepší krém vařit ve vodní lázni.

 

Zdroj: Apetit

 

dukatove_buchticky1.jpg       

 

 

 

 

 

 

 
dukatove_buchticky2.jpg