Dukátové buchtičky se šódó
Na buchtičky:
300 g hladké mouky
180 g hrubé mouky
100 g krupicového cukru
100 ml oleje
2 menší vejce
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
kůra z 1 citronu
30 g droždí
200 – 250 ml mléka
rozpuštěné máslo na potírání buchtiček
Buchtičky můžeme naplnit nádivkou:
250 g měkkého tvarohu
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 ml šlehačky
kůra z poloviny citronu
100 g namletých loupaných mandlí
Na šódo:
1 l mléka
2 vanilkové lusky
2 balíčky vanilkového cukru
50 g cukru krystalu
8 žloutků
100 ml rumu (nemusí být)
Ze dvou lžic mouky, 100 ml mléka, kvasnic a cukru necháme vzejít kvásek. Zpracujeme těsto na buchty a dáme 45 minut kynout do tepla. Z vykynutého těsta tvarujeme malé buchtičky, které můžeme naplnit náplní. Při skládání do pekáčku každou buchtičku řádně potřeme v rozpuštěném máslu. Pečeme dozlatova 25 minut na 160 °C. Na šódo smícháme mléko s vanilkovým a krystalovým cukrem a zahřejeme těsně pod bod varu. Přidáme žloutky za stálého míchání a zahříváme tak dlouho, až krém zhoustne. Pak přimícháme zrnka z vanilkových lusků a rum. Pozor krém nevařit, vajíčka by se srazila. Je lepší krém vařit ve vodní lázni.
Zdroj: Apetit