Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborové škubánky

9. 2. 2016

 

1 kg brambor  (varný typ C)

300 g hrubé mouky

sůl

máslo nebo sádlo

 

Brambory oloupeme a nakrájíme. Zalijeme vodou a osolíme. Vaříme asi 15 minut doměkka. Slijeme, ale vodu uchováme. Snížíme plamen na minimum a brambory zalijeme do poloviny. Zasypeme moukou a druhým koncem vařečky vytvoříme ve směsi otvory. Asi minutu povaříme, potom odděláme z plamene a zakryté necháme asi 20 minut propařit. Propařené brambory propracováváme vařečkou a roztíráme ke stěnám kastrolu tak dlouho až se přestanou lepit na vařečku - jak píšou v receptu trvá to asi 10 minut. (já neměla tu trpělivost a vzala jsem na to elektrický šlehač s metlami na kynuté těsto a asi 5 minut to mixovala do hladka, pak to jen lehce projela vařečkou a bylo to)

Mezitím si rozpustíme máslo a škubánky vykrajujeme žlicemi namočenými v másle. Sypeme makem s cukrem. Můžeme taky tvarohem nebo povidly...

 

Zdroj: Apetit

 

bramborove_skubanky.jpg