Rizoto s medovou dýní
900 g dýně
60 ml olivového oleje
1 lžíce medu
850 ml zeleninového vývaru
1 cibule
2 řapíky celeru
kousek čerstvého zázvoru
220 g kulatozrnné rýže
160 ml bílého vína
šťáva z poloviny citronu
petrželka
2 lžíce mascarpone
sůl, pepř
Dýni nakrájíme na kostičky a rozložíme na pečícím papírem vyložený plech, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, opepříme a pečeme při 200 °C asi 15 minut. Po upečení daného času dýni pokapeme medem a pečeme ještě dalších 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Zbývající olej zahřejeme v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypeme nakrájenou cibuli a 3 minuty opékáme doměkka. Přidáme celerové řapíky a ještě minutu opečeme, pak přidáme nastrouhaný zázvor a rýži a další minutu mícháme, aby se zrnka obalila, zvýšíme plamen na střední, vlijeme víno a vaříme, dokud se neodpaří. Pak po naběračkách přilíváme vývar, vždy počkáme, až se vstřebá. Pokračujeme 15 minut nebo dokud rýže nebude uvařená, přidáme citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolíme, opepříme a vmícháme mascarpone.
Zdroj: Apetit 10/2011