Risotto alla contadina
Venkovské rizoto
1 žlutá paprika
1červená paprika
100 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 větší lilek
2 střední cukety
250 g třešňových rajčátek
250 g rýže na rizoto
100 ml suchého vína
1 l drůbežího vývaru
hrst petrželky
bazalka
50 g másla
50 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř
Papriky ožehneme nad otevřeným ohněm, až slupka začne černat a tvoří se na ní puchýře. (můžeme je nechat zhnědnout i v rozpálené troubě) Dáme hned do plastového sáčku a necháme 10 minut zapařit. Pak stáhneme slupku a papriky zbavíme semen, nakrájíme na kostičky.
V hrnci na oleji zvolna asi minutu opékáme oloupaný a lehce zmáčknutý česnek. Po minutě ho vyjmeme a vyhodíme. Na ochucený olej vsypeme oloupaný a na kostičky nakrájený lilek a cuketu a asi 3 minuty opékáme. Přidáme přepůlené rajčátka a po dvou minutách vsypeme rýži. Mícháme asi 3 minuty, až se každé zrnko rýže obalí v připraveném základu. Přilijeme víno a necháme odpařit. Vývar udržujeme stále ve varu a postupně po naběračkách vlíváme do rýže a čekáme až se vstřebá, pak teprve vlijeme další naběračku, opakujeme dokud není rýže uvařená, trvá to asi 20 minut. V polovině varu vmícháme papriku, bazalku a petrželku. Rizoto stáhneme z ohně a přidáme máslo a strouhaný parmazán, opepříme a dosolíme.
Zdroj: Emanuele Ridi - Apetit 3/2010