Houbový koláč
200 g hladké mouky
špetka jedlé sody
špetka soli
1 vejce
100 g másla
2 lžíce vody
Náplň:
2 lžíce másla
2 jarní cibulky
300 g směsi hub (podušených zmrazených nebo čerstvých)
200 g sýra - blaťácké zlato
250 ml husté zakysané smetany
2 vejce
sůl, pepř
1/2 lžičky tymiánu
Smícháme mouku, sůl, sodu a přidáme vejce, máslo a vodu, zpracujeme v těsto a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.
V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibulky, přisypeme houby a podusíme , osolíme, opepříme a přisypeme tymián. V míse smícháme strouhaný sýr, zakysanou smetanu a vejce a přimícháme zchladlé houby. Těsto rozválíme na tenký plát a přeneseme do koláčové formy (případně jestli nám to nejde tak ho prostě do formy namačkáme ) Naneseme houbovou směs a pečeme při 180 °C asi půl hodiny.
Zdroj: Apetit