Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wok - sladkokyselé kuře

26. 3. 2013

 

olej

350 g kuřecích stehenních řízků

2 stroužky česneku

2 lžíce strouhaného zázvoru

5 jarních cibulek

sůl, krupicový cukr

1 mrkev

1 červená paprika

1 žlutá paprika

1 cibule

1 lžíce sezamových semínek

 

Na marinádu:

1 bílek

1 lžíce suchého sherry

1 lžíce kukuřičného škrobu

 

Na omáčku:

200 ml drůbežího vývaru

2 lžíce kukuřičného škrobu

3 lžíce rajského protlaku

2 lžíce sójové omáčky

1 lžička oleje

3 lžíce octa

sůl

 

Kuřecí maso nakrájíme přes vlákno na tenké nudličky. Naložíme na 1 hodinu do marinády. Na marinádu prošleháme bílek, sherry a škrob. Připravíme si omáčku smícháním všech ingrediencí. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme maso a opékáme asi 30 sekund  až zesvětlá. Vyjmeme ho a dáme stranou. Vylijeme zbytek oleje a papírovou utěrkou vytřeme pánev. Rozpálíme znovu wok, vlijeme 2 lžíce oleje, přihodíme zázvor, 3 nakrájené cibulky, špetka soli a cukru a za stálého míchání opékáme 30 sekund. Postupně přisypeme na tenké nudličky nakrájenou zeleninu, nejdříve tu nejtvrdší, po chvíli křehčí. Celou dobu mícháme, až bude zelenina opečená, ale stále na skus křupavá. Přidáme maso a omáčku a mícháme asi 3 minuty. Pokud je omáčka moc hustá, zředíme jí vývarem. Ozdobíme jarní cibulkou a na sucho opraženými sezamovými semínky. Podáváme s nudlemi nebo rýží.

 

Zdroj: Apetit 5/2013

 

wok_sladkokysele_kure.jpg