Pečené kuře s nádivkou
1 kuře
sůl, kmín
sádlo
na nádivku:
8 rohlíků
200 ml mléka
100 g másla
4 vejce
1 lžička soli
1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
2 stroužky česneku
petrželka
10 plátků slaniny
Mléko smícháme se žloutky a rozpuštěným máslem. Nalijeme na nakrájené rohlíky a necháme chvíli stát. Přidáme ořechy, petrželku, sůl, prolisovaný česnek a sníh z bílků. Nádivku naplníme do kuřete a můžeme vložit i pod kůži nad prsíčky. Ze zbytku nádivky uděláme válečky a omotáme je slaninou.Kuře svážeme a potřeme sádlem, osolíme a okmínujeme. Vložíme ho do pekáčku prsíčky nahoru a podložíme ho špejlemi, aby se nepřichytlo. Pečeme nejprve 15 minut na 190°C, pak zalijeme hrnkem horké vody. Po dalších 15 minutách přidáme ke kuřeti slaninové rolky a každých 10 - 15 minut podléváme vypečeným tukem. Pokud je šťávy málo podlijeme dalším hrnkem vody. Asi za hodinu po přidání rolek by mělo být kuře hotové. Podáváme s brambory.
Zdroj: Apetit