Kuře na víně
1 velké kuře
2 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
700 ml červeného vína
500 ml drůbežího vývaru
1 velká cibule
100 g celeru
2 mrkve
10 snítek tymiánu
2 bobkové listy
sůl, pepř
250 g drobné cibule nebo šalotky
100 g plátků anglické slaniny
250 g žampionů
30 g másla
1 malý rajčatový protlak
2 lžičky cukru krupice
Kuře rozporcujeme na osm dílů, opláchneme a osušíme. Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a naporcované kuřecí kousky na něm asi 8 minut opékáme ze všech stran. Poprášíme mouku a podlijeme asi polovinou vína. Přivedeme k varu a necháme částečně odpařit, pak přilijeme zbývající víno a vývar. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, celer a mrkev na kostičky. Přihodíme vše k masu společně s tymiánem a bobkovým listem, osolíme a opepříme a dusíme přikryté poklicí asi 1 a 1/4 hodiny. Mezitím oloupeme šalotku a nakrájíme na větší kusy. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky, očištěné houby na půlky, jsou-li větší na kousky. V pánvi rozehřejeme máslo a 7 minut na něm opékáme šalotky, přisypeme slaninu a houby a všechno dalších 5 minut smažíme, na závěr opepříme.
Podušené kuře vyjmeme z omáčky společně se snítky tymiánu a bobkovými listy, do omáčky přidáme houbovou směs a rajčatový protlak. Přivedeme k varu a vaříme dohusta, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Kuře vrátíme do omáčky a prohřejeme.
Podáváme s brambory na šťouchačku nebo čerstvým pečivem.
Zdroj: Apetit 2/2016