Jdi na obsah Jdi na menu
 


Husa po svatomartinsku

11. 2. 2016

 

 

1 husa

sůl, kmín

4 jablka

 

Osolenou a okmínovanou husu vložíme do pekáče prsíčky dolů. Obložíme ji jablky a pár kousků vložíme i do husy. Podlijeme ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče). Obložíme ji jablky a pár kousků vložíme i do husy.
Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem , ale ne až do masa. Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva. Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebíráme naběračkou. Během pečení husu občas přeléváme vyškvařeným sádlem. 
Když je husa na hřbetě zlatá, otočíme ji a pokračujeme v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny. Podáváme s knedlíkem a zelím.

 

Zdroj: Apetit

 

husa_po_svatomartinsku.jpg