Jdi na obsah Jdi na menu
 


Semínkové bagety se záparou

13. 7. 2018

na rozkvas:
60 g žitné mouky
195 g pšeničné chlebové mouky
166 g vlažné vody
8 g sušeného droždí
8 g solí
na semínkovou záparu:
90 g libovolných semínek (směs: chia,máku, lněného...)
50 g dýňových semínek
40 g ovesných vloček
200 g vroucí voy
6 g soli
na těsto:
200 g pšeničné celozrnné mouky
400 g pšeničné chlebové mouky + trochu na dosypání
17 g soli
1 lžička melasy nebo sladěnky (případně medu)
300 g vlažné vody
mix semínek na obalení

 

Přísady na rozvas smícháme do tužšího těsta a necháme hodinu stát v pokojové teplotě. Připravíme záparu. Lněné semínko rozmixujeme, ostatní necháme v celku. Zalijeme vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme hodinu odstát. Ve velké míse smícháme přísady na těso: obě mouky, sůl, melasu a vodu, přidáme záparu a smícháme, nakonec přidáme rozkvas. Hněteme, dokud nevytvarujeme hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Zakryjeme a nechá kynout. (můžeme dát kynout i do lednice přes noc) Těsto musí zdvojnásobit objem. Po vykynutí rozdělíme na stejné dílky, pracovní desku lehce pomoučíme a posypeme semínky, jak bagetky vypracováváme rovnou je obalujeme v semínkách. Vytvarované válečky dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme a necháme znovu nakynout. Troubu rozehřejeme na 250 °C a na dno vložíme starý plech nebo hrnec. Jakmile je trouba rozehřátá nalijeme do hrnce v troubě studenou vodou a rychle vložíme plech s bagetkami taktéž do trouby a zavřeme. Deset minut pečeme, poté snížíme na 230 °C a dopékáme asi 20 minut.

Zdroj: Apetit 4/2018

 

seminkove_bagety_se_zaparou.jpg