Pivní chléb s celozrnnou moukou a semínky
Kvásek:
40 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce vlažné vody
Těsto:
500 g hladké pšeničné mouky
200 g celozrnné žitné mouky
500 ml světlého piva
2 lžíce octa
2 1/2 lžičky soli
1 lžíce drceného kmínu (anýzu, fenyklu...)
25 g slunečnicových semínek
25 g ořechů
Chleba buď zaděláme v pekárně klasicky, vložením všech ingrediencí ( dala jsem poloviční dávku) a zapneme na program základní. Nebo zaděláme ručně: promícháme droždí, cukr, mouku a vlažnou vodu a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku a přidáme vzešlý kvásek, vlažné pivo, ocet, sůl, drcený kmín a vypracujeme těsto. Vložíme do mísy, lehce posypeme moukou a necháme zakryté hodinu kynout. Znovu propracujeme rozdělíme na dva díly nebo jeden velký, dáme do ošatky nebo hlubší mísy znovu hodinu kynout. Troubu rozehřejeme na 200 °C a dáme do ní hrníček s horkou vodou. Bochník vyklopíme na plech vysypaný hrubou moukou. Povrch potřeme studenou vodou a posypeme oříšky a semínky. Pečeme 15 minut, pak ztlumíme teplotu na 160°C a pečeme ještě 30 - 40 minut.
Zdroj: Gurmet 2/2013